Zie ik eruit alsof ik het nodig heb?

smiley-2979107_1920

“Zie ik eruit alsof ik het nodig heb?”, wordt er nog weleens gezegd over coaching. “Ik heb het niet nodig, ik regel het zelf toch wel!” De vrouwen die dit zeggen, praten dan over hun worsteling met anderen. Als hen dan coaching wordt aanbevolen, houden ze het af of laten het voor wat het is. Waarom eigenlijk?

Dit is niet wat ik krijg te horen overigens.. Dit krijg ik te horen van vrouwen die mij aanbevelen aan andere vrouwen die ergens mee zitten. De vrouwen die mij aanbevelen hebben mij als persoon en/of als life coach ervaren. Ofwel zijn ze klant geweest of kennen mij vanuit hun netwerkkring. Zij komen ook dagelijks met vrouwen in contact die wel iets hebben waar ze mee zitten. Maar wat houdt dat dan in eigenlijk, ergens mee zitten? 

Als een vrouw ergens mee zit, kan dat op velerlei gradaties zijn: 
- de vrouw die daadwerkelijk een probleemsituatie kan omschrijven en hier uit wilt komen.
- de vrouw die voelt dat haar iets dwars zit, maar de vinger er niet op kan leggen.
- de vrouw die het gevoel heeft dat er meer in haar zit, maar het nog niet tot haar recht komt.

Zo in een notendop van zwaar naar licht. En dat maakt coaching nou interessant! Je hoeft niet altijd een zwaar probleem te hebben om een stap te maken naar verlichting en meer rust. Hoeveel vrouwen zouden nu hun hand op steken als hen gevraagd werd of ze behoefte hebben aan:

 • ontspanning
 • positiviteit
 • lekker in hun vel zitten
 • het gevoel hebben dat ze ergens voor gaan in het leven
 • enzovoorts.

Dit is zowaar toch geen heavy peep. Dit wil iedere vrouw! Ik ook! 
Oke, nu dit wetende vragen er 7 van de 10 vrouwen zich af hoe ze dit kunnen bereiken. Zij gaan eerst zelf uitzoeken hoe ze dit kunnen bereiken. Wellicht in combinatie met praten met vriendinnen of andere mensen in hun omgeving, die op hun beurt adviseren, tips geven enz. Zij gaan dan vol goede moed ermee aan de slag of laten zich afleiden door zaken die op dat moment prioriteit zijn. En die prioriteiten zijn net wat deze dame weer van vooraf aan laat beginnen, want ze zou toch meer willen ontspannen en …. Opnieuw die vicieuze cirkel in en daar begint (veelal) het geklaag en gezucht van dat ze eigenlijk wel meer zus of zo wil. Met als gevolg dat er gevraagd wordt naar: “Heb je nog tips?” Ik denk maar zo: als je alle tips zou optellen die je hebt gekregen, dan zou je toch…. (vul maar in). Dus wat gaat hier niet helemaal oke? 

Coaching is hier bij uitstek een hulpmiddel die ingezet kan worden om snel resultaten te bereiken. Niet dat het je niet alleen zou lukken. Als je je emoties en gedachten kunt controleren en beheersen, is een vernieuwde kijk op zaken snel gemaakt. Maar wat als je dit niet geleerd hebt te doen? Dan is een duwtje in de rug van een coach interessant om te overwegen. En wel om deze redenen: 

 • Zoals eerder genoemd: coaching werkt vaak oplossing -en resultaatgericht.
 • Daarmee is coaching echt net een duw in de rug, vaak kortdurend van aard (geen ellenlange trajecten)
 • Coaching gaat gepaard met inzichtgevende vragen die gesteld worden. Vragen die een gemiddeld mens niet zo gauw krijgt van zijn/haar omgeving. Vragen die het reflecterend vermogen versterkt en vergroot. 
 • Coaching biedt je kennis over denk -en gedragspatronen die je direct kan gebruiken om het eigen denken en handelen te reflecteren. 
 • Coaching leert je te communiceren met jezelf. Hoe praat je tegen je jezelf en welke woorden en zinnen maak je? 
 • enzovoorts…

Ik kan zo doorgaan waarom coaching je net dat AHA-moment kan geven het geknaag te laten stoppen. Dus, lieve dame, natuurlijk zie je er niet uit alsof je dat nodig hebt. Want is dat dan überhaupt aan de buitenkant te zien dat je ergens mee zit? Dat je ergens mee worstelt? Iedereen heeft iets waar de brein overuren voor draait. Wellicht heeft het voor jou geen waarde en heb je er weinig betekenis aan gegeven om er iets aan te doen. Maar als je erover praat, dan heeft het wel een bepaalde betekenis voor jou. Zoek uit welke betekenis, voordat je brein niet overuren draait, maar dóórdraait en je niet meer begrijpt waar het überhaupt vandaan komt. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat coaching niet meer het gepaste middel is…

Wat versta jij onder coaching? In welke situaties zou jij het inzetten? 
Laat het me gerust weten in een reply. Ik ben heel benieuwd. 

Liefs, 
Nadoua

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn