Leid jij je leven óf lijd jij je leven?

gigantische-hand-grijpt-meisje-768x579

Leid jij je leven of lijd jij je leven?
Wat gaat voor jou op? Regelmatig, het lijkt een tendens te zijn, wordt gezegd: “Pfff, ik word geleefd joh!” Alsof het normaalste zaak van de wereld is, dat het ‘bij het leven hoort’. That’s life, hoor je erachteraan! Is dat zo, dear woman?

Druuuuuuuk! Je bent druk met je werk, je bent druk met je kinderen, je bent druk met je familie waar van alles aan de hand is, je relatie staat onder druk, je hebt het druk met… En je hebt het druk met… Vul jij maar in wat voor jou van toepassing is. We weten inmiddels dat het “druk zijn” een gevoelsmatig dingetje is, of wist je dat niet? Het heeft niks met tijd te maken. Het heeft te maken met de capaciteiten die je hebt in je hoofd, in je brein, maar ook in je lichaam. Fysieke capaciteiten. Door teveel doen, teveel aan verwachtingen voldoen en het ‘geleefd’ worden door anderen of bezigheden (bewust of onbewust) kun je op den duur klachten krijgen op zowel mentaal als lichamelijk gebied. Misschien is het nu nog niet erg, want je bent maar ‘druk’. Dat is normaal, toch? Misschien een hoofdpijntje hier, een vastzittende nek daar. Een nachtje piekeren hier, een emotionele wrakdagje daar. Onschuldig, mwaaah, moeten we niet om zeuren, hè? Maar stelselmatig deze ‘onschuldige’ symptomen achter elkaar kunnen op een gegeven moment het ‘lichtje laten uitvallen’. En dan?

Nogmaals, LEID jij je leven… Of LIJD jij je leven?
Met de korte ‘ei’ trek je niet aan het kortste eind, want hoe kun je het woordje DRUK uit je systeem krijgen?

Hier een viertal tips:

  1. Weet wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt. Deze basis heb je nodig om voor jezelf op te komen, te weten wat je waard bent en assertief te zijn, zonder van je af te bijten. Niemand wil Calimero zijn, ook al lijkt het een schatje in animaties..
  2. Ga voor duurzaamheid in alles: de mensen om je heen, de dingen die je leuk vindt om te doen, etc. Zorg voor een ‘handvol’ mensen, hobby’s etc. waar je op kunt bouwen, voortborduren, etc. Teveel van alles wat… Kortsluiting, tzzxt!
  3. Kies! Die optie heb je altijd. Wellicht niet gauw in handelen, maar wel in het bepalen van je gedachten en gevoelens. Dan zal het gedrag, jouw handelen, daar langzamerhand in verbeteren. Als je niet kiest, wordt er voor je gekozen. Royal Club drink reclame ‘Doe maar wat‘ maakt het even overdreven voor je visueel
  4. Plan je activiteiten/bezigheden op zoveel mogelijk vastgezette momenten. En plan daarin ook rustmomenten. Plan niet over je rustmomenten heen. Die horen bij het leven! Het is geen luxe, het is een levensbehoefte. Rust betekent niet ‘plof-op-de-bank’, maar een degelijk bezigheid (me-time) die tot je doordringt en je écht laat ontspannen. Vb: gebed, een bad, boek lezen, natuurwandeling, enz.

Zo zijn er nog meer tips die voor een ieder toepasbaar zijn. Maar LET OP! Geef het tijd en ruimte om dit in je ‘systeem’ te laten installeren. Veranderen kost eenmaal tijd. Gun het jezelf. Je zult er op den duur de vruchten van plukken en verder je leven LEIDEN, zoals jij voor ogen hebt. Doei, DRUK!

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn