Klagen, de meest goedkope taal

at-a-loss-2773594_1920

Klagen, niet de meest plezierige vorm van spreken. Iedereen kan dit beamen en toch maken we ons er allemaal aan schuldig. Bleeeh! Klagen, zeuren, ongenoegen uiten.. We hebben er altijd wel wat op te zeggen. In combinatie met ‘positiever worden’ staat dit vaak in het voornemens lijstje: ik ga minder klagen. En hoe lukt dat?

Klagen noem ik de meest goedkope taal die er bestaat. Het voegt niets toe aan je leven. Onder het mom van het ‘even willen ventileren’ of ‘even kwijt willen’ kun je jezelf nog eens meer kwaad doen dan je zou denken. Onbewust bouw je wrok, pijn, verdriet en zelfs angst op, welke weer effect zullen hebben op verdere gedachten en handelingen. Ik geloof dat we daar al helemaal niet op staan te wachten, of wel?

Daarom heb ik voor jou enkele manieren waarop je het klagen kunt verminderen of zelfs vermijden:

  1. Om te beginnen vraag je jezelf af: Is het nodig? Vaak kom je erachter dat je er weinig aan zult hebben als je loopt te klagen. Doe het dan gewoon niet!
  2. Als het op het puntje van je tong ligt, beslis dan gelijk dat je het laat rusten. Wanneer we enthousiast zijn of even iets kwijt willen, dan willen we dat gelijk uiten. Maar laat het even rusten, wedden dat je het dan op een later moment minder interessant vindt om alsnog te klagen?
  3. Haal eruit wat erin zit. In iedere klacht ligt positiviteit verborgen. We zijn van nature vaker geneigd om eerst met het negatieve te beginnen. Als een feest twee uur heeft geduurd en ontzettend leuk was de eerste anderhalve uur, maar het laatste halfuur ging het ontzettend mis. Dan zijn we gauw geneigd om over dat laatste halfuurtje na te praten.. Bleeeh! Praat toch over die anderhalve uur gezelligheid!
  4. Doe er wat aan! In de tijd dat je klaagt, had je er iets aan kunnen doen. Zonde van je tijd en energie. Doe er iets aan in plaats van te klagen. Het brengt je gewoonweg geen stap vooruit.
  5. Accepteer. Als we klagen, dan willen we vaak wat kwijt, maar soms willen we ook ons ongenoegen uiten. Je kunt veranderen waar je controle over hebt en dat is jezelf. Accepteer dat al het andere buiten jezelf.. zijn zoals ze zijn.
  6. Keer je rug toe. Soms helpt het om even afstand te nemen van de situatie om jezelf de ruimte te geven om anders te reageren, te denken en te handelen. Als je in de situatie blijft zitten, wordt het voor jou veel moeilijker om NIET te gaan klagen.
  7. Smile! Glimlach, lach je tanden bloot. Dat gaat gewoon niet in combinatie met klagen. En eerlijk, het geeft je ook een goed gevoel. Daar ga je voor, toch?

Spreek met mooie woorden, positief geklonken, verrijkt met finesse. Ik ben benieuwd hoe jij de eerst volgende keer zal omgaan met klagen. We kunnen het niet vermijden, maar wel verminderen. En hoe minder je het gaat doen, hoe gelukkiger en vrolijker je wordt. Ik ga ervoor, jij?

Heb jij een gouden tip om geklaag te voorkomen, dan wel te verminderen? Deel het met mij in een reply op deze blog.

Veel liefs, 
Nadoua

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn