Hoe vermijd je negatieve mensen om je heen?

4994f08daf7c6593000a0050010787fa_1401362996

Positief denken ofwel positief in het leven staan wordt regelmatig geassocieerd met een aspect daarvan: omgaan met positieve mensen. Dat houdt in dat je negatieve mensen zoveel mogelijk moet vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik regelmatig terug. Inderdaad, want hoe doe je dat, negatieve mensen vermijden?

You in control!
Laten we voorop stellen dat wanneer je graag positiever in het leven wilt staan, dat de bal dan echt helemaal bij jou ligt. Ja, jij hebt daar de volledige controle over. En daar bedoel ik niet mee dat je het Uit-knopje van een negatief persoon kunt indrukken. Zo simpel is dat natuurlijk niet! Maar je kunt wel een andere knoppen bij jezelf terugvinden. Welke? Daar kom ik zo op.

Een negatieve persoon is…
Eerst maar eens beschrijven wat er onder een negatieve persoon wordt verstaan. Het hangt heel erg af van wat je zelf kunt handelen, waarmee je kunt omgaan. Dus besef dat eerst voor je genadeloos overal maar een stempel op gooit. Ook negatieve mensen zijn mensen! Zij hebben ook allemaal een rugzakje met geschiedenis van waar dat gedrag en denken vandaan komt. Respecteer dat. Ieder zijn eigen strijd! Ook jijzelf hebt weleens negatieve buien en kan jezelf eens achter het behang plakken als je voor het slapen gaan je dag reflecteert! Nee, in deze blog wil ik het hebben over de echt diehard negatieve personen, waar je echt het gevoel hebt: “dit is gewoon 24/7 metalen voorhoofd, daar kom ik met geen enkele mogelijkheid met positiviteit door heen”. Een lange adem hebben wordt bij die persoon simpelweg je einde, bye bye ya cheri(e)! Je hebt de eeuwige klager, een die de boel altijd manipuleert, de betweter, de ‘ja, maar’- tantes en ooms, de energievreters en ga zo maar door. *Zucht*.. zul je wel denken en wellicht zullen er nu al bij het lezen van deze blog een aantal namen bij je oppoppen, waarbij je je afvraagt: “hoe.. ga.. ik .. het .. met .. [naam] .. aanpakken?”

Mijn tips om negativiteit in je directe omgeving te vermijden:
Zoals ik eerder schreef, ligt de controle bij jou en is er geen Uit-knop te vinden bij de persoon. Zonder volledig iemand op een kwetsende manier uit jouw leefwereld te halen, kun je de volgende “knoppen” bij jezelf indrukken.

  1. De “Wees kort van stof!”- knop: Als deze negatieve persoon, in welke vorm dan ook, een praatje met je wil maken, een discussie wil aangaan of wil klagen, reageer dan zeer kort of houd het af met een simpele NEE.
  2. De “Ga niets uitleggen!”-knop: Aanvullend op het vorige. Wat zie ik dit toch vaak gebeuren! Je zegt Nee tegen iemand, gepaard met een hele riedel aan uitleg of verantwoording waarom. Wist je dat je dan stof geeft om op in te haken? Dat je dan brandstof geeft voor discussie, waar je zelf niet op gerekend hebt, omdat je met je verantwoording of uitleg dácht dat je het wel goed kon beargumenteren…? Het is klaar, finito!
  3. De “Neem gepaste afstand!”-knop: Vermijd contact! Ga überhaupt niet in op een uitnodiging of een gesprek aanknopen of wat dan ook. Als jij bij voorbaat weet dat die negatieve persoon (al door vele ervaringen) altijd maar in hetzelfde cirkeltje blijft zweven, wie ben jij om diegene daar uit te halen? Ongetwijfeld heb je al subtiele pogingen gedaan (grapje, hulp aangeboden, hints…). Nu ga je in actie! En schaam je niet. Ik zeg je natuurlijk niet onbeschoft te zijn of iemand ergens voor uit te maken. Maar met een glimlach en kort zijn, kun je ook veel bereiken.

Als je al die negatieve mensen nou vermijdt, wie blijft er dan over? Spijtig dat ik dit moet horen van enkele vrouwen, die erachter komen dat ze volledig omgeven zijn met negativiteit en negatieve gedachtegangen van mensen. Wees niet getreurd! Door minder contact te hebben met dit soort mensen, creëer je ruimte, tijd en energie om die positiviteit of positieve mensen op te zoeken. Ga dan wel eerst na wat je onder positiviteit verstaat: hoe ziet dat eruit? Wat doet iemand dan (met jou) qua omgang en qua gevoel? Wat zegt zo’n persoon? Hoe staat die persoon in het leven (kijk naar de handelingen van diegene)? Ik denk hiermee genoeg om uit te zoeken. Het kost even tijd, want niets is vanzelfsprekend. Alles moet onderhouden worden, aan alles moet gewerkt worden. Ook aan jezelf! Ben jij positief, dan zul je positiviteit aantrekken! Ben je dat niet, verwacht dan niet veel anders. Ook jij kunt die negatieve persoon voor een ander zijn. Ieder zijn level!

Herken jij jezelf in het bovenstaande: zelf vaak negatief of te veel negatieve mensen om je heen?
Zou je hier wat aan willen doen en in korte tijd een wezenlijk verschil willen maken, zodat je lekkerder en positiever in je vel komt te zitten? Neem vrijblijvend contact op met mij en dan bespreken we samen welke coachingtraject het beste bij je past (altijd op maat).

Ook jij kunt dit! Elevate your potential!

Warme groet,
Nadoua

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn