Het belang van uitdagingen in je leven

rubik-cube-1703600_1280

Uitdagingen in het leven hebben? Zo belangrijk! Waarom dan?
De een noemt een uitdaging ‘je comfortzone verlaten’, de ander beschrijft het als ‘iets doen wat je nooit eerder hebt gedaan’, enzovoorts. Hoe dan ook, het is een element in je leven dat absoluut niet kan ontbreken. Ik zal je zo vertellen waarom. Maar eerst deel ik wat mij triggerde om deze blog te schrijven en de kennis hierover te delen met jou.

Onlangs bezocht ik een klein informatie-event waar o.a. kleine workshops gegeven werden gericht op je loopbaan. Ik was hier op uitnodiging van een bekende van mij om zijn workshop over ‘Ont-stressen’ bij te wonen en om te netwerken. Zeer interessante workshop! Omdat er meerdere rondes waren om een workshop te volgen, besloot ik hierna ergens anders aan te schuiven. Eerlijk, ik was totaal niet gemotiveerd om uberhaupt een workshop te volgen op dit event, want alles wat op dit event aanwezig was aan info en workshops waren niet aan mij besteed, voor mij niet nodig. Maar ik was er toch en dacht: laat ik er maar uit halen wat misschien nog interessant lijkt. Met een optimistische houding schoof ik bij de workshop Presenteren vanuit Kracht aan, want wellicht raak ik geinspireerd.. Ik sta altijd open voor meer inspiratie en kennis, om zo zelf een gevoel van verrijking te verkrijgen en dat weer te delen met anderen. Je proeft het misschien al, het was alles behalve dat! Gelijk al in de eerste 5 minuten wilde ik opstaan en weglopen. Niet alleen kon de workshopleider mij niet interesseren voor haar workshop, de informatie die verstrekt werd, was voor mij volkomen ‘oude koek’ en was ‘niets nieuws onder de zon’. Wat deed ik hier, vroeg ik me elke minuut van de workshop af en langzamerhand ging er ‘iets’ kapot in mij. Wat een bizarre gewaarwording en ervaring! Wat gebeurde er met mij? Flabbergasted liep ik na de workshop beetje verdwaasd rond en praatte hier en daar wat met andere bekenden, maar was ik erbij? Nee.. die ervaring liet me de boel analyseren en reflecteren. Waar kom ik op uit? Dit was absoluut géén uitdaging voor mij!

In ons leven, welke voor iedereen bedoeld is om vooruit te komen, maken we zowel fijne als nare momenten mee. Geluk en beproeving. Hiertussen bestaat er ook zoiets als: ‘het is goed zo!’ Niks mis, maar ook niks wow. Tussen geluk en beproeving in, maar wel op een niveau waarop minst geringste narigheid je gauw van stuk kan maken.

Wat is nodig om je leven nog meer verrijkend te maken dan de veilige middenweg, de ´het is goed zo!’-niveau? Juist, uitdagingen! Een niet te ontbreken element in je leven, welke regelmatig dient terug te keren. Niet omdat het zonodig moet, lieve dame, nee echt niet! Maar omdat er meer is dan alleen een uitdaging aangaan of ondergaan. Het belang van uitdagingen deel ik graag met je en wellicht raak je toch geïnspireerd om een boost te geven aan je leven, waarvan je nu bijvoorbeeld zelf bedenkt: “Hmm… is dat waarom ik me vaak sneller niet lekker in mijn vel voel of somber ben?” Of: “Hmmm.. ik heb toch vaak sneller negatieve dan positieve gedachten of denk toch eerder dat iets mij niet lukt dan wel!” En juist hierom deel ik een tiental belangrijke voordelen van het zoeken, vinden en aangaan van uitdagingen:

1) Je blaast nieuw ‘leven’ in je leven.
2) Je vindt een manier waarop je je doel of droom kan bereiken.
3) Je overwint eventuele angsten.
4) Je werkt positief aan je zelfvertrouwen en daarmee onderdeel van je zelfbeeld.
5) Je staat een stuk positiever in het leven (bijv. positievere gedachten).
6) Je gelooft eerder dat je iets kan dan dat je het niet kan.
7) Je leert jezelf veel beter kennen (wie je bent en wat je kan).
8) Je leert steeds beter te formuleren wat je wilt in het leven (effect: voor jezelf opkomen of grenzen aangeven).
9) Je beïnvloedt de mensen om je heen in positieve zin: jij blij, anderen blij en goed voorbeeld doet volgen.
10) Je trekt meer mensen aan die net als jij vooruit willen: jij inspireert, anderen inspireren jou. Joy of life to be found!

Zo zijn er nog meer voordelen, maar in een notendop zou dit al jou moeten triggeren om na te denken over welke uitdaging je aan zou willen gaan. Niet op automatische piloot asjeblieft, omdat je denkt dat je het moet doen om iets te bereiken. Ga het bewust aan! Hoe dan?

  • Start met een nulmeting: “hoe omschrijf ik mezelf nu in deze situatie voordat ik de uitdaging aanga? In welke staat bevind ik me nu?”
  • Ga de uitdaging aan en plan halverwege een ‘innerlijke evaluatie’! Hoe gaat het?
  • Na uitdaging eindig je met een eindmeting: “wat is er veranderd ten opzichte van de punten die je genoemd hebt in de nulmeting?” Positief? BAM! In the pocket! Negatief? Zoek daarin een lering en benader deze ervaring als motivatie om het een volgende keer beter te doen!

Uitdagingen? Het zijn kleine tussendoor-avontuurtjes die je zult moeten beleven om je eigen persoonlijke groei procesmatig te beleven. Wees ervan bewust en je zult jezelf verrijken op een manier die je minder snel van stuk zal maken! Ik heb van mijn flabbergasted-ervaring geleerd, nu jij?

Elevate your potential!

Warme groet,
Nadoua

Like en volg mij op:
Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn