Haal positiviteit uit jezelf!

zipper-2923487_1920

Zodra we het over negativiteit hebben, wordt vaak gesproken over die negatieve houding/gedrag van de ander. Je hebt er last van, omdat je zelf wél gewoon vooruit wilt. Je wilt positief zijn, zo ook in het leven staan, om er profijt van te kunnen hebben en je lekkerder in je vel te voelen. Toch hebben we er in onze omgeving last van. We kunnen het behoorlijk vervelend ervaren als naasten en dierbaren het ons toch zo moeilijk kunnen maken. Het belemmert je enorm, niet?

“Het belemmert je enorm, niet?”… Als ik meer op deze toon suggestief en gesloten vragen stel, zul je niet gevoed worden met helpende gedachten. Op deze manier kan ik je wellicht nog meer in de zelfmedelijden duwen en je het gevoel geven dat je zelfcontrole mindert. Dat gebeurt namelijk doorgaans. We beamen allemaal hoe het is en kan zijn en vragen ons af hoe we daarmee om moeten gaan. In de blog ‘Negativiteit de baas, hoe dan?’ heb ik enkele tips met je gedeeld die je zou kunnen inzetten om met negativiteit van dierbaren/naasten om te kunnen gaan. Maar in de blog die je hier voor je hebt, heb ik het over iets anders, namelijk: haal de positiviteit uit jezelf!

Voor ik met je deel hoe je dat uit jezelf kunt halen, wil ik het volgende zeggen over positiviteit:

  • Positiviteit is heel persoonlijk, het is een gevoel waar je gek genoeg moeite mee hebt om het kort te omschrijven. Tenzij je er een lang verhaal aan wilt hangen… Be my guest ;)
  • Verder is positiviteit een intentie, het is een aanzet tot, je neemt je voor, het is een energie dat geleverd wordt. Niets komt zomaar.
  • Als laatste is positiviteit groeien. Het is een verlengstuk van een intentie. Na voornemens komt doen en van doen leer je. Als je leert, groei je. Bedenk dan wat voor moois daar uit kan komen..

Als je niet meer naar anderen moet kijken van hoe negatief ze zijn, dan plaats je een spiegel voor je neus. Je ziet jezelf en zegt dan tegen jezelf: “wat loop ik nu te muggenziften over hoe die ander zo vervelend doet elke keer? Schiet ik daar iets mee op? Los ik op die manier het vervelende gevoel op?” Het antwoord is ‘nee!’. Hoe vervelend ook, je herpakt je en zegt: wie goed doet, goed ontmoet. Wees gewoon zelf positief, no matter what.

Hoe zou je dat kunnen doen, positief zijn?

  1. Dankbaarheid all the way. Uiteraard voor hetgeen je al hebt in je leven, maar ook voor hetgeen nog niet lekker loopt en aan je knaagt. In elke tegenslag vind je iets om te waarderen. Als je nu ‘nee’ knikt, train jezelf om dat vanaf vandaag te doen. Wat vaak helpt, is een dankbaarheidsdagboekje bij te houden. Vlak voor het slapen gaan, nog even reflecteren en opschrijven waar je zo blij om bent.
  2. Wat heb jij in ‘huis’? Welke kwaliteiten, vaardigheden, eigenschappen en talenten heb jij al in huis? Benut deze en bouw dat uit. Het kan niet anders dan dat dit zoveel positiviteit uit je haalt. Wie wordt niet blij als ze van zichzelf weet waar ze goed in is of welke sterke karaktereigenschap ze heeft? Durf ‘Ik niet’ te zeggen dan……
  3. Gebruik krachtige positief beklonken taal/woorden. Voorbeelden: i.p.v. ik moet zeg je ik wil. Iets minder niet en geen gebruiken. En o ja, ‘Ja, maar’ betekent eigenlijk ‘Nee…………..’ Gebruik liever ‘Ja, en….’
  4. Besef je dat je (zelf) invloedrijk bent voor jezelf? Jij hebt wat dit betreft echt de touwtjes in handen. Als je maar genoeg energie en tijd investeert in jezelf, komt die positiviteit vanzelf wel naar boven, totdat het een gewoonte wordt waar je niet meer zoveel energie voor hoeft te leveren.
  5. Bedenk wat jouw verlangen is, lieve dame. Waar gaat je hart van vlammen? Visualiseer dat, breng dat in beeld voor jezelf. Hoe ziet dat eruit? En maak daar op een actieplan om dat te vervullen. Een vurige vlam in het hart is brandstof voor positiviteit. Voel je ‘m?

Waar het hier om gaat: Je kunt nog zo vaak roepen dat je last ervaart van negativiteit van de mensen in je directe omgeving, maar positiviteit begint bij jezelf. Laat de ander zijn zoals die wilt zijn. Doe jouw positieve ding en je zult gaandeweg merken dat het gedrag van anderen langzaamaan zal veranderen. Voor die tijd: grijp aan waar jij het meest controle over hebt.. jezelf!

Op welke wijze haal jij positiviteit uit jezelf? Ik ben benieuwd naar jouw werkwijze. Laat het me weten in een mailtje!

Veel liefs,
Nadoua

Like en volg mij op:
Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn