De perfecte keuze bestaat niet!

directory-973992_1920

We hebben er allemaal mee te maken. Elke stap, elke zet, elke gedachte of handeling komt voort uit een keuze die we maken. Bewust of onbewust kiezen we ervoor om een bepaalde richting op te gaan of ergens op een bepaalde manier over te denken (en te voelen). Wat me echter opvalt is dat als we béwust een keus maken, dat dat nog met veel overdenkingen gebeurt. En met wat als gevolg? Het niet maken van een keuze. Wat brengt jou dat?

Laatst nog sprak ik een fantastisch jongedame die in mijn ogen veel in haar mars heeft. Zij beaamt dit. Een leuk gesprek ontstaat en we wisselen ideeën met elkaar uit over de invulling van ons leven. Heerlijk, zulke gesprekken. Wat mij dan opvalt – en daar staakt het gesprek – is de belemmering die ze zichzelf op heeft gelegd, zonder het zelf door te hebben. Zodra ze vertelt hoe ze een idee wil gaan aanpakken, krijg ik de welbekende uitspraak te horen, die menigeen wel gebruikt: “Ja, maar weet je.. voordat ik dat ga doen, moet ik wel eerst……”. De ‘eerst-dit-dan-dat’ uitspraak. Een uitspraak die overdenkingen bij een te maken keuze met zich meebrengt en uitstelgedrag symboliseert. Herken je dit? Uiteraard met verdienende vragen te stellen, komt ze zelf ook wel achter dat ze inderdaad een belemmering voor zichzelf op heeft gelegd. Pff he.. eerste stap is gezet: erkenning. Nu ook daadwerkelijk een keuze maken, meid!

Wat brengt ons nog meer tot het niet maken van een keuze?

  • Allereerst is het een combinatie van besluitvaardigheid en angst om een andere keuze uit te sluiten. Als je bijvoorbeeld voor de ene opleiding kiest, kun je de andere niet doen. Hoe dan ook, als je voor het ene kiest, moet je het andere missen. Wil je dat? Oh oh.
  • Ten tweede houden we ons vast aan een bepaald beeld die we in ons hoofd hebben. Als we (toch) een keuze moeten maken, moet dat passen in dat beeld of er toe leiden dat dat beeld of fantasie werkelijkheid wordt. En zolang we denken dat dat er niet toe zal leiden, blijven we besluiteloos. Zucht…. Om zelf moe van te worden, niet?
  • Als laatste rest me te zeggen dat we ook wel geneigd zijn om te denken dat we wellicht met een bepaalde keuze een verkeerde keuze maken. Dus de stap zet je wél, je kiest, maar zal het de juiste zijn? Kon je het maar van tevoren weten of je een juiste keuze zal maken. Die garantie bestaat niet en dat zorgt ook weer besluiteloosheid. Wees erop voorbereid dat wanneer je toch in eerste instantie kiest het ook anders kan uitpakken dan je gedacht had. Incasseer!

Oke, nu weet je wat er toe kan leiden dat je niet kiest. Maar wat gebeurt er dan als je geen keuze maakt? Je zult wellicht deze vraag al zelf beantwoorden: er wordt voor je gekozen! En wat is erger dan dat? Dat jij een ander jouw film (lees jouw leven) gaat regisseren. Ik bedoel maar, als jij ‘actie’ wil in jouw leven, wil jij geen ‘sciencefiction’ waar je niets mee hebt. Frustrerend zeg! Who is to blame?

Maak een keuze, lieve dame! Het is geen makkelijk karweitje. Als ervaringsdeskundige op dit gebied weet ik als geen ander om hier continu bij stil te staan. Daarmee bedoel ik: schakel die automatische piloot uit, tel tot tien voor je antwoordt of zelfs maar denkt en besef waar jouw stappen naar toe kúnnen leiden. Ontloop het niet, maar er bestaat niet zoiets als een perfecte keuze!

Elevate your potential!

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn