Negativiteit de baas.. hoe dan?

board-2525247_1920

“Nadoua, kun je iets vertellen over hoe ik om moet gaan met mensen die zo negatief zijn?” Een vraag die me altijd gesteld wordt. “Dan bedoel ik mensen die dichtbij mij staan, zoals dierbaren…” Hoewel ik uit eigen ervaring weet hoe lastig dit is, raakt het me toch dat er vrouwen zijn die hier serieus bijna een dagtaak aan hebben. Er zo op gefocust zijn er iets aan te doen. En dat doen kan natuurlijk op velerlei manieren. De meest gangbare is: negeren. Daarna komt: negeren. Vervolgens komt: ermee leren omgaan, het is er nou eenmaal. He, lieve dame, het kan anders…

Het zal je ongetwijfeld niet onbekend zijn. Je probeert iets positiever in het leven te staan, meer positieve gedachten te hebben en vooruit denken. Maar dan heb je mensen in je directe omgeving die het toch altijd zo negatief weten te maken: het is volgens hen niet goed, het lukt volgens hen niet, enz. En nog meer uitspraken waar je haren van overeind staan of waardoor je ontmoedigd raakt. Het liefst wil je zo ver mogelijk uit de buurt blijven van die personen, maar dat kan toch niet als het familie is. Of als het een directe collega is of een ‘beste’ vriendin? Wat doe je dan? 

De key zit het hem in hele kleine dingen, die we vaak over het hoofd zien.
Een aantal manieren waarop je om kunt gaan met mensen die veel negativiteit delen: 

  1. Verander het onderwerp van het gesprek: als je merkt dat een gesprek een negatieve vibe krijgt, verander dan gewoon van onderwerp. Men zal dan even onthutst zijn, maar zal dan wel weer meegaan met jouw onderwerp. Ontzettend vaak zul je merken dat mensen die negatief praten het zelf (nog) niets eens doorhebben. Ze zullen met de wind meezeilen. Dus verander je van koers, ze praten gerust op die koers met je mee. 
  2. Vermijd discussie: houd de rust in jezelf. Je weet dat discussies grotendeels van de keren leiden tot onenigheid. Een mens wilt gelijk hebben. Ook jij. Hoe positief je ook bent ingesteld. Vermijd dan ook een discussie met iemand die bij voorbaat al negatieve weerklanken op je afvuurt. 
  3. Doorgaand op het vorige, geef je grenzen aan. Deze is lastig, I know. Train jezelf door te zeggen: “Je hebt me verteld wat je ervan vindt. Ik zou graag de lijn hier willen trekken, anders wordt het voor mij te vervelend. Ik hoop op je begrip. Zullen we het over iets leuks hebben, bijvoorbeeld over..?” 
  4. Vraag je af, waarom doet of reageert diegene zo? Probeer de waarom van die persoon te achterhalen. Waarom doet die persoon zo negatief? Deze mensen kunnen soms ‘legitieme’ redenen hebben om het zo te bekijken. Ze worstelen met iets, te denken valt aan: angst, onzekerheid, niet lekker in zijn/haar vel, weinig aandacht.. En dat wordt op je geprojecteerd, hun manier om te ventileren. Wekt dat dan enige sympathie bij je op? Ook een manier om ermee om te gaan. 
  5. Wie goed doet, goed ontmoet. Wees gewoon zelf positief. Ook al gaan mensen muggenziften, blijf glimlachen en probeer het gesprek een positieve vibe te geven door verkenningsvragen te stellen. Je zult zien dat veel negativiteit niet gebaseerd is op een sterke fundering. Het gaat vaak nergens over. Als iemand bijvoorbeeld zegt: het lukt altijd niet om dat op zijn plaats te krijgen. Vraag dan: hoe vaak is altijd? Durf verkenningsvragen te stellen. Zoals ik eerder vermeldde: soms heeft iemand het niet door dat hij/zij zo negatief het gesprek probeert te sturen. 

Zo kan ik nog talloze manieren bedenken waarop je met ‘negatieve mensen’ kunt omgaan. En voor vele manieren is het de vraag welke manier bij de persoon past. Niet bij iedereen kun je de discussie vermijden. Niet bij iedereen dringt zelf positief blijven tot hen door. Schat het daarom zelf goed in of experimenteer op dat gebied. 

Verder rest mij te zeggen dat een ontdekkingsreis naar wie jij bent als persoon en waar je voor staat in dit plaatje echt niet mag ontbreken. Als jij continu van je padje af raakt, als jij continu het gevoel hebt dat het je raakt wat een ander zegt of als je continu ontmoedigd voelt.. Check dan jezelf, alvorens je het op de ander af gaat schuiven. Hoe is het met jouw zelfvertrouwen gesteld? Waar ben jij ontzettend goed in en waar kun je niet zo goed tegen? Goed om te weten van je zelf. Durf jezelf met die reis te confronteren. Het brengt je alleen maar meer goeds. Tools for life. 

Vraag: Welke stap ga jij zetten bij die ene persoon waar jij last door ervaart? En hoe ga je het aanpakken? 
Laat het me weten in een reply. 

Veel liefs, 
Nadoua

Like en volg mij op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stuur me anders een Email
Volg mij ook op Facebook
Volg mij ook op Facebook
SHARE
Volg mij ook op LinkedIn